Hátgerincbarát online oktatás

Az online oktatás a számítógép képernyője elé kényszerített bennünket, tanárt és diákot egyaránt. Ez megterheli hétgerincünket, főleg ha helytelenül ülünk. A sok ülés, fekvés és egyéb tanulásnál természetellenes pozíciók hatással vannak az izmainkra és az ízületeinkre, melyek elgyengülhetnek vagy lerövidülnek és letapadnak. A helyes testtartás és rendszeres mozgás azért fontos a távoktatás alatt, hogy elkerüljük a későbbi panaszokat, melyek lehetnek fájdalmak, zsibbadás, vagy akár tartós elváltozások az izmon és a mozgásrendszeren.

Horváth Ildikó ezek megelőzésére ad pár tippet ebben a videóban. Szerinte, “fontos, hogy mi tanárok elsajátítsunk bizonyos információkat a helyes testtartásról, a poszturális életmódról és a testmozgásról, hogy ezeket be tudjuk csempészni az oktatásba és így adjunk alapot a mozgásszervi problémák megelőzéséhez.”


Horváth Ildikó vagyok. Szakmámat illetve fizioterapeuta, jelenleg a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola tanára. Főiskolai tanulmányaim után gyógytornászként dolgoztam egy pozsonyi rehabilitációs intézményben, ahol gyakorta találkoztam viszonylag fiatalkorú emberekkel, akik komoly mozgásszervi problémákkal küszködtek, mint a fájdalom, kellemetlen zsibbadás, nyilallás a végtagokba, vagy migrén jellegű fejfájás. A közös pont szinte mindenkinél a helytelen testtartás, kevés mozgás és az ülő munka volt. Hogy minél minőségesebb  ellátást tudjak nyújtani, igyekeztem a tudásom különféle tanfolyamokon bővíteni, mint például a Spiráldinamika, torna instabil felületeken, vagy a Puha labdák alkalmazása az izompólya lazításánál. A mozgásszervi problémák tüneteinek megszűnéséhez nem elég ugyanis a fájdalmat izomlazítókkal és fájdalomcsillapítókkal  tompítani, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni és ez az izomdisbalancia, az ízületek kis mozgásképessége vagy az izompálya letapadása.

Az élet úgy hozta, hogy tíz évvel ezelőtt elkezdtem szaktantárgyakat tanítani a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolán. Itt is az állandó problémával kellet szembesülnöm – a gyerekek rossz testtartásával, a minimális mozgás igénnyükkel és a hosszú ülés okozta problémáikkal. Szerencsére az iskola hatványozottan odafigyel a gyerekek egészséges mentális és fizikai fejlődésére is, így rengeteg aktivitást tudtunk megvalósítani, hogy ezekkel is növeljük a diákok tudását a helyes testtartásról, a mozgás fontosságáról és a poszturális életmódról, ami a szakmájuk végzéséhez elengedhetetlen. Ilyen aktivitásunk volt például a Stop szkoliózis, ahol a hátgerinc konkrét elváltozásait szemléltük és módszereket sajátítottunk el ezeknek a megelőzésére. A diákokkal megszerveztünk egy egészségnapot a városi idősek otthonában, ahol a lakókkal együtt egy jó kis tornaórát tartottunk a diákok aktív közreműködésével. Szinte minden iskolanapon sikerült egy kis nyújtásról szóló blokkot becsempészni az egyéb aktivitások közé. Nagy hangsúly van fektetve magára a testnevelésre is, ahol az egyes erősítő és lazító gyakorlatok mellet a relaxáció is szerepet kap. A testnevelés aktívan folytatódik az online oktatás alatt is. Az iskolánk a modernizációs folyamatában célul tűzte ki magának a helyes testtartás és a poszturális életmód népszerűsítését, amelyet oktató videók és plakátok elkészítése által és a diákok bevonásával akar elérni.

Szólj hozzá