Milyen számítógépet vegyek az online oktatáshoz?

Az online tanításhoz elengedhetetlen egy asztali személyi számítógép (PC) vagy egy beépített webkamerával és mikrofonnal rendelkező laptop. Távoktatáshoz mi az utóbbit javasoljuk, hiszen kényelmes, nincs helyhez kötve és szinte bárhol használható, ahol van internet hozzáférés. 

Online tanuláshoz vagy oktatáshoz nincs szükség a legmodernebb csúcstechnikára, azonban nem árt ügyelni arra, hogy a hardver konfigurációja megfeleljen a szoftverek követelményeinek. 

Manapság egy átlagos konfiguráció így néz ki: Intel i3 vagy i5 processzor, minimum 4 GB DDR3 memória (ajánlott 8 GB) és SSD típusú háttértár. Ez a konfiguráció alkalmas az Office (vagy az ingyenes Open Office) programcsomag futtatásához, videók készítéséhez vagy adminisztratív munkákhoz is. Az ilyen gép a memória bővítésével és rendszeres karbantartással még hosszú évekig versenyképes konfiguráció marad. 

Esetleg egy-egy jobb cucc mennyit ad hozzá, megéri-e kicsit többet befektetni?

Alapvetően nem szükséges mindenből a legdrágábbat megvásárolni, azonban laptop vagy PC esetében érdemes körültekintően választani. Lehetőség szerint kerüljük a legolcsóbb árkategóriában kínált gépeket. Ezek rendszerint silány minőségű ún. fogyasztói darabok, amelyek laptopok esetében 170 – 250 euró között mozognak. Kevésbé bírják a strapát és csak rövid távú használatra vannak tervezve, jellemzően napi pár órás igénybevételre. A hűtőrendszerük kevésbé fejlett, fokozott igénybevétel esetén könnyen felmelegedhetnek.Laptop esetében érdemes minőségi, tehát valamivel drágább középkategóriás terméket vásárolni, amelyek jellemzően hosszabb élettartammal rendelkeznek és jól bírják a hordozást és gyűrődést. Javasolt márkák: Lenovo, Dell, Fujitsu, HP, ASUS. Így évekre kipipálhatjuk a laptop vásárlást.

Az árakat tekintve kb. 250-600 euro között mozognak és megbízhatóbb hardverrel, ill. minőségi kivitelezéssel rendelkeznek. Az ún. hipermarketes olcsó laptopokkal szemben jóval többet nyújtanak. 

TIPPÜNK: 

A felújított üzleti laptopok megbízható alternatívát jelentenek. Hosszú távú munkavégzésre tervezett prémium eszközök, elérhető áron. Használtak ugyan, de a szakszerű felújításnak köszönhetően még hosszú évekig megbízhatóan működnek.

Most -10% KEDVEZMÉNY laptop vásárláshoz a furbify.sk webáruházban! Vásárlás akár részletfizetéssel is. Kupon kód: edubox10 (érvényes 2021.05.31-ig, akciós termékekre nem vonatkozik)

Milyen laptopot vagy PC-t vegyek online tanításhoz?

Összegzés:

  • Beépített webkamerával rendelkezzen (laptop esetében)
  • Intel i3, i5 vagy i7 processzor
  • Minimum 4GB DDR3 memória (ajánlott 8GB)
  • SSD típusú meghajtó, minimum 120 gigabájtos
  • Lehetőség szerint kerüljük a legolcsóbb áron kínált darabokat
  • Válasszunk megbízhatóbb márkák közül: Dell, Lenovo, Fujitsu, Asus, HP
  • Legális Windows 10 operációs rendszerrel

Tóth Péter | design / SEO / marketing | furbify

Milyen kiegészítőkre van szükség?

Laptophoz jól jöhet egy dokkoló állomás, amivel növelni tudjuk a hatékonyságot. Segítségével egy külső monitort és más perifériákat is csatlakoztatni tudunk hozzá. A laptop kijelzőjét és a csatlakoztatott monitort együttesen használva sokkal gördülékenyebbé és kényelmesebbé válik a munkavégzés. Az ára 30-70 euró között mozog típsutól függően. Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a dokkoló és a laptop típusa kompatibilisek egymással. Kérjük bátran az eladó segítségét.

Amennyiben a laptopunk vagy a PC-nk monitora nem rendelkezik beépített webkamerával, szükséges beszerezni egy külső webkamerát. Webkamerák és kiegészítők esetében sem szükséges a legmodernebb, legdrágább eszközöket választanunk. Vásárláskor olyan terméket válasszunk, amely beépített mikrofonnal és FullHD felbontással rendelkezik. (18-80 euro között mozognak a webáruházakban).

Ez jobb hangminőséget biztosít és nem szükséges külön mikrofont használni. A külső webkamera használata egyszerű, általában csak be kell dugni a megfelelő USB csatlakozóba és a rendszer automatikusan telepíti. Ha mégsem, akkor a gyártó oldaláról kell letölteni a típusának megfelelő meghajtókat (drivereket). Ezenkívül elképzelhető, hogy a használt programokon belül is be kell állítani a mikrofon hangerejét és a kamerát is.

Ha nem rendelkezünk mikrofonos webkamerával, ajánlatos beszerezni egy mikrofont vagy egy jó minőségű headsetet (fejhallgató + mikrofon). Ez sokat javíthat a hangminőségen és jól kiküszöbölheti a háttérzajt.

Az online oktatáshoz ezen felül más hardver nem szükséges. 

Szoftverek tekintetében ajánlatos telepíteni egy korszerű antivírus programot, mint pl. az ESET Antivirus. A Windows 10 beépített vírusvédelme (Windows Defender) is hatékony védelmet biztosít, ellenben kevés extra védelmi funkcióval rendelkezik. Ha azonban online tranzakcióvédelmet vagy épp fokozott biztonságot szeretnénk, válasszunk ESET antivírus programot vagy más fizetős vírusvédelmet.

Kiegészítők – összegezés:

  • laptop dokkoló állomás (ajánlott)
  • külső webkamera, beépített mikrofonnal
  • mikrofonos fejhallgató (headset)
  • antivírus szoftver (ajánlott)

A hardver összeszerelése

Laptop esetében minden adott, nem szükséges szereléssel bajlódni, csupán abban az esetben, ha külső komponenseket szeretnénk csatlakoztatni, mint pl. webkamerát. Ebben az esetben csupán a csatlakozókat kell a helyükre illeszteni, megvárni míg a Windows (vagy egyéb operációs rendszer) felismeri és telepíti az illesztőprogramokat, és már készen is vagyunk. Számítógép esetében ugyanez a helyzet, csak csatlakoztassuk a monitort és a perifériákat (egér, billentyűzet, stb.) a megfelelő csatlakozókba és kapcsoljuk be a gépet.

Tóth Péter, furbify


Mi vagyunk a furbify. Prémium minőségű számítástechnika (üzleti laptopok és PC-k) felújításával és értékesítésével foglalkozunk. Büszkék vagyunk arra, hogy évente több tízezer eszköz felújításával járulunk hozzá a környezet védelméhez. Szívügyünknek érezzük, hogy a lehető legjobb szolgáltatásban részesítsük minden vásárlónkat és viszonteladó partnerünket.

Szeretjük a számítógépeket

Vállalkozásunk 2007-ben indult egy kis szobából. Eleinte számítógépek szervizelésével és kisebb rendszerek karbantartásával foglalkoztunk, majd később egy kis PC-shopot is nyitottunk szülővárosunkban Gútán.

A pénzügyi válság kirobbanásakor döbbentünk rá, hogy az igazi áttörési lehetőség a felújított számítógépekben rejlik, ugyanis így bárki töredék áron juthat hozzá egy jó minőségű, megbízható prémium berendezéshez. Akkoriban még ez a szegmens szinte teljesen ismeretlen volt a közép-európai piacon, ezért eleinte nagyon nehéz volt vásárlóink bizalmába férkőzni. 

A kezdeti nehézségeken túllendülve gyorsan híre ment a remek minőségű és megfizethető termékeknek, és egyre több megrendelésünk érkezett. Már az elejétől kiemelt figyelmet fordítottunk a vásárlói élményre, és a visszajelzések alapján fejlesztjük szolgáltatásunk színvonalát. Sikerünket nagyrészt ennek is köszönhetjük.

Szólj hozzá