Milyen szoftverre van szükségem a videókészítéshez?

Az alábbi javaslataink Windows operációs rendszerrel működő számítógépekre állítottuk össze.

Ügyeljünk arra, hogy gépünkön jogtiszta Windows 10 operációs rendszer fusson. A rendszeres frissítéseknek köszönhetően ugyanis nagyobb biztonságban tudhatjuk adatainkat. Ezzel rengeteg fejfájástól kímélhetjük meg magunkat. Amennyiben extra védelmet szeretnénk, javasolt beszerezni egy modern vírusirtó programot is, mint pl. az ESET NOD32. 

A Windows 10 ára új gép esetén 50 eurótól indul, felújított termékhez tartozó Windows 10 licensz kb. 29 eurótól kapható. Vírusírtókat találni már 39 eurótól (ESET), vagy ennél kevesebbért is (pl. G-Data, Avira, stb.). 

Alapvető beállítások (fény, hang, felbontás…)

Az operációs rendszer telepítésével az alapbeállítások már adottak lesznek és csak kivételes esetekben kell hozzányúlni. Lehetőség szerint kérjük meg az eladót, hogy végezze el az első indítást az eszközön és állítsa be a szükséges dolgokat. Ha szaküzletben vásárolunk, erre általában lehetőséget biztosítanak.

Milyen szoftverrel vegyük fel a videókat?

Ha a számítógép / laptop rendelkezik beépített kamerával vagy csatlakoztatott webkamerával, akkor a legegyszerűbben a Windows 10 beépített applikációjával rögzíthetünk fényképeket és videókat. A Kamera alkalmazást a Start menüben tudjuk kiválasztani. A beállítások menüpontban számos beállítást is találunk. Amennyiben a webkamera támogatja, válasszuk a lehető legnagyobb felbontást és legjobb képminőséget a felvételhez.

YouTube-ra a lehető legjobb minőségű felvételt érdemes feltölteni. A videó minőségét minden nézőnek automatikusan beállítja a rendszere, az internet sebességétől függően.

Hasznos kiegészítő programok és források

Tehetünk egy próbát online video rögzítő alkalmazásokkal is, melyek között számos ingyenes megoldást találhatunk. A webcamera.io például egy egészen felhasználóbarát, ingyenes alkalmazás, amelyet a böngészőből nyithatunk meg. 

Használata nem igényel technikai tudást, egész egyszerűen csak engedélyezzük a kamera és a mikrofon hozzáférést a felugró ablakban és máris rögzíthetjük a felvételt. Az alkalmazásból egyszerűen letölthetők a felvételek, saját gépre vagy Google Drive-ba egyaránt.

A bevállalósabbak próbálkozhatnak az Hitfilm Express videó szerkesztővel, amely szintén ingyenes és segítségével könnyedén felturbózhatjuk videóinkat. További lehetőségeket tartogat számukra az Audacity ingyenes hangszerkesztő program.

Amennyiben a prezentációkat szeretnénk feldobni grafikákkal vagy fotókkal, számos ingyenes és jogtiszta forrás közül választhatunk:

Milyen formátumba mentsem?

A legtöbb videó rögzítő alkalmazás MP4 formátumot használ. Ha YouTube-ra szeretnénk feltölteni a videót, akkor válasszuk az mp4 formátumot, Full HD (1920 x 1080) felbontással, így biztosak lehetünk a jó minőségben.

Mire figyelj felvételkor?

A megfelelő világítást már említettük, a hangminőség viszont ugyanolyan fontos tényező.

Lehetőség szerint olyan helyen rögzítsük a felvételeket, ahol egyáltalán nincs háttérzaj, így biztosan érthető lesz a beszédhang. A felvétel alatt végig beszéljünk érthetően, artikuláltan.

Leggyakoribb hibák:

  • Túl nagy háttérzaj
  • Kevés fény
  • Túl sok fény (pl. ablak..)

Tóth Péter, furbify


Mi vagyunk a furbify. Prémium minőségű számítástechnika (üzleti laptopok és PC-k) felújításával és értékesítésével foglalkozunk. Büszkék vagyunk arra, hogy évente több tízezer eszköz felújításával járulunk hozzá a környezet védelméhez. Szívügyünknek érezzük, hogy a lehető legjobb szolgáltatásban részesítsük minden vásárlónkat és viszonteladó partnerünket.

Szeretjük a számítógépeket

Vállalkozásunk 2007-ben indult egy kis szobából. Eleinte számítógépek szervizelésével és kisebb rendszerek karbantartásával foglalkoztunk, majd később egy kis PC-shopot is nyitottunk szülővárosunkban Gútán.

A pénzügyi válság kirobbanásakor döbbentünk rá, hogy az igazi áttörési lehetőség a felújított számítógépekben rejlik, ugyanis így bárki töredék áron juthat hozzá egy jó minőségű, megbízható prémium berendezéshez. Akkoriban még ez a szegmens szinte teljesen ismeretlen volt a közép-európai piacon, ezért eleinte nagyon nehéz volt vásárlóink bizalmába férkőzni. 

A kezdeti nehézségeken túllendülve gyorsan híre ment a remek minőségű és megfizethető termékeknek, és egyre több megrendelésünk érkezett. Már az elejétől kiemelt figyelmet fordítottunk a vásárlói élményre, és a visszajelzések alapján fejlesztjük szolgáltatásunk színvonalát. Sikerünket nagyrészt ennek is köszönhetjük.

Szólj hozzá