Osztályfőnöknek lenni a távoktatás idején

A távoktatás során osztályfőnöki szerepünk is reflektorfénybe került, ugyanis az online osztálytermekbe kerülő diákjaink számára mi lettünk az egyik alapvető kapcsolódási pont az iskolai életet tekintve. Hol technikai segítséget kell nyújtanunk, hol egyeztetni kell a gyerekek és a többi kolléga közötti félreértéseket, máskor épp a szülőkkel egyeztetjük, hogyan haladt a diák az elmúlt napokban a feladataival.

A távoktatás idején több osztályfőnöki feladatunk mellékvágányra kerül: nem szervezhetünk közösségi offline programokat, nincs lehetőségünk tanulmányi kirándulásokat szervezni, nehezebb figyelemmel kísérni diákjaink egyéni fejlődését. Osztályközösségi szinten közösségi élményként csupán az online osztályfőnöki órák tudnak funkcionálni.

Kommunikációnk felülvizsgálata

A rendkívüli helyzet több szempontból is arra késztette az iskolák vezetőségét és tanárait, hogy az iskolai rendtartásban változtatásokat hajtsanak végre. Csak hogy egyet említsek, az online órákról való hiányzások vezetése újdonságként hathat; bár iskolája válogatja, hogyan kezelik ezeket a helyzeteket, illetve milyen új szabályokat vezetnek be a tavaszi távoktatás tapasztalatai alapján. Mégis fontosnak tartom kiemelni, hogy ezeket az információkat a lehető legegyértelműbben kommunikáljuk le a diákokkal és a szülőkkel egyaránt. Ez nekik is új helyzet, s mindenkinek bele kell szoknia az új működési rendszerbe. Ilyenkor legtöbbször mi, osztályfőnökök felelünk azért, hogy minden diákunkhoz és szülőhöz eljussanak a legfrissebb információk, hacsak vezetőségi szinten nincs egy jól működő kommunikációs rendszer működtetve az intézmény és a szülők között.

Nem tudom eléggé kiemelni, mennyire sok múlik a megfelelő kommunikáción, ugyanis a helyzetből adódóan mindannyian feszültebbek, frusztráltabbak lehetünk, mint más esetben. Ezért kulcsfontosságú önfegyelmet, türelmet gyakorolnunk beszélgetéseinkben.

A szülőkkel való kommunikáció most talán még fontosabbá vált, mint ahogy arról már említést is tettem. Sokszor a diákok ügyesebben mozognak a digitális térben, mint szüleik, ezért elengedhetetlen, hogy a szülők a tanároktól, de legalábbis az osztályfőnöktől visszajelzést kapjanak arról, hogyan halad gyermekük. A szülők nem mindig látják át az egyes oktatási felületek működését, így bizonyos gyakorisággal keressük fel a szülőket, és a nehézségek mellett a jól működő folyamatokról is számoljunk be nekik.

Diákjainkkal hol üzenetben, hol telefonon értekezünk. Ne feledjük meghatározni a távoktatás ideje alatti kommunikáció kereteit, hisz nem ritka, hogy azt érezzük, bizonyos határokat átléptek diákjaink (kései órában keresnek, türelmetlenségükben üzenetekkel bombáznak, elfeledkeznek tisztelettudóan köszönni, stb.). Mindemellett érdemes tudatosítanunk, hogy sokuknak mi jelentjük a biztos pontot a távoktatás idején. Ami nekünk fáradozásnak tűnik, nekik alapvető igényük.

A kollégáinkkal való kommunikációban is érezhetünk változást, hisz diákjaink és közöttük sokszor mi, osztályfőnökök vagyunk a kapocs, hisz ha nehézség, gond adódik, előbb-utóbb az osztályfőnöknek kell a megoldásban segédkeznie, s ez még több egyeztetést igényel, ugyanis térben távol vagyunk diákjainktól. Így, ha kollégával, ha szülővel, ha diákjainkkal beszélünk, igyekezzünk egyértelműen fogalmazni, s legyünk nagyon türelmesek – mással, és magunkkal szemben is.

Hasznos linkek – nem csupán távoktatás idejére

Microsoft Offline játék a biztonságos internethasználathoz

Végre együtt – 51 gyakorlat az újrakezdéshez
Ingyenesen letölthető kiadvány, amely támogatást nyújt az iskolai közösségek újraépítéséhez és a változó körülményekhez való alkalmazkodáshoz. A kiadvány olyan témaköröket jár körbe, mint a  közösséghez tartozás érzése, érzelmeink sokféleségének elfogadása, belső erőforrásaink felfedezése és tudatosítása, a nyílt kommunikáció, a reális optimizmus, a megoldásfókuszú gondolkodás és a rendszeres (ön)reflexió.

Játékok osztályfőnököknek 3. osztályos kortól – osztalyfonok.hu gyűjteménye  

Tempus módszertani ötletgyűjtemény

Témakör, célcsoport, kulcskompetenciák és munkaformák szerinti keresési lehetőség több mint 1000 kiváló módszertani ötlet között. A kínálat folyamatosan bővül.

Mindenki nyer! – együttműködési játékok és tevékenységek

„Függöny mögött varázsláda” – játéktár

Dráma- és bábjátékok, ezen belül többek között kapcsolatteremtő gyakorlatok, játékok, bizalomjátékok, kommunikációs gyakorlatok, ön- és csoportismereti gyakorlatok, csoportépítő és kooperációs játékok találhatóak az alábbi gyűjteményben.

Vegyes játékgyűjtemények

Tanítási órákon és osztályfőnöki órákon is használható játékok.

http://ujalma.hu/wp-content/uploads/2012/01/jatekgyujtemeny_tanaroknak.pdf

http://www.abcakademia.hu/jatekgyujtemeny.htmlhttp://csaladinapkozi.weebly.com/uploads/2/1/2/3/21237836/106234098-jatekgyjtemeny-kepessegek-szerint.pdf

Ajánlott szakirodalom

Besnyi Szabolcs – Nagy Gábor Mápó: A játék nem játék. Optimus Tréning, Budapest, 2014.

Bishop, Beata – Rambala Éva – Böjte Csaba – Bagdy Emőke: Hidak egymáshoz. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2011.

Ginnis, Paul: Tanítási és tanulási receptkönyv. Alexandra Kiadó, Pécs, 2018.

Gordon, Thomas: A tanári hatékonyság fejlesztése. A T.E.T. módszer. Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1989. 

Jean M. Twenge: iGeneráció. Akik közösségi médián és okostelefonon nevelkedtek. Édesvíz Kiadó, Budapest, 2018.

Liddle, Matthew D.: Tanítani a taníthatatlant. Pressley Ridge Magyarország Alapítvány, Budapest, 2008.

Molnár Kriszta (szerk.): Az élet játék 2. TANDEM, n.o., Komárom, 2014.

Rabec István – Zachar Erika (szerk.): Az élet játék. Dunaszerdahely, Lilium Aurum, 2012.

Schulz von Thun, Friedemann: A kommunikáció zavarai és feloldásuk. Budapest, Háttér Kiadó, 2012. Tari Annamária: Generációk online. Budapest, 2015.

Kaszmán-Saróka Liliána

Számomra mindig is fontos volt, hogy egy csapattal együtt munkálkodva létrehozzunk valami olyat, aminek értelme és értéke van. Ha tanítok, ha trénerkedek, ha zenélek, ha kulturális megmozdulásokat is szervezhetek…, mindenütt egy a lényeg: olyan közösségi élményekért munkálkodni, mely a környezetemet gazdagabbá teszi. Szeretek olyan értékteremtő munkában tevékenykedni, melyben lehetőség van a növekedésre, a fejlődésre, a tanulásra. Hiszek a közösségek erejében, hiszek abban, hogy elsősorban alulról építkezve tudunk egyre közelebb kerülni egy elégedettebb és boldogabb élethez.

Tanulmányaim:

  • Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-európai Tanulmányok Kara, magyar nyelv és irodalom és matematika tanári szak
  • Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony

Szólj hozzá